culturecocktail

Biserica Sfântul Pantelimon: hrana divină pentru cei bolnavi

In Social on April 12, 2010 at 8:40 pm

Biserica Sfântul Pantelimon: hrana divină pentru cei bolnavi 

Realizator: Elena Cărăuşu 

În „altarele” secţiilor Spitalului Municipal Oneşti personalul medical face eforturi pentru a reda un dar scump al oamenilor: sănătatea. Pentru toţi cei încercaţi de bolile trupeşti Biserica Sfântul Pantelimon vine ca un sprijin divin pentru ca asupra sufletelor să se coboare darul şi binecuvântarea lui Dumnezeu spre împlinirea întru totul a cuvintelor dictonului latin „mens sana in corpore sano”.

 

Biserica Sfântul Pantelimon

Biserica Sfântul Pantelimon

Flacăra Învierii a luminat Spitalul Municipal Oneşti

Biserica Sfântul Pantelimon din Oneşti a fost construită cu sprijinul oneştenilor care au vrut să-i ajute pe semenii aflaţi în suferinţă. Capela, aflată în incinta Spitalului Municipal, îi aduce pe bolnavi mai aproape de rugăciune şi de Dumnezeu. La capelă se săvârşesc slujbe în fiecare duminică şi zi de sărbătoare dar şi slujbe specifice unei biserici de spital.

Credincioşii au participat şi în acest an la Sfintele Slujbe ale Sărbătorii de Paşte care au fost săvârşite la Capela Sfântul Pantelimon.  În Săptămâna Mare au avut loc slujbele numite Denii în care preotul paroh al bisericii, Iulian Cărăuşu, a recomemorat prin slujbele specifice, prin câte a trecut Iisus Hristos, de la sosirea la Ierusalim, până la moartea Sa pe cruce.

În Vinerea Mare, credincioşii s-au strâns în număr mare la capelă unde au cântat Prohodul Domnului. Ei au trecut pe sub Sfânta Masă, ca şi când ar trece prin mormântul lui Iisus, după care, în frunte cu preotul Iulian,  au înconjurat biserica de trei ori, adica o dată pentru fiecare zi a sederii in mormant.

Prohodul Domnului

Prohodul Domnului

La Slujba de Înviere au participat peste 200 de oameni şi mai mult de jumătate din aceştia au rămas până la finalul slujbei. Preotul Iulian a încheiat predica cu acelaşi vorbe  pe care le rosteşte din tot sufletul la fiecare sărbătoare: „Dumnezeu să vă binecuvanteze, Maica Domnului să vă ocrotească, pacea, mila si dragostea Domnului să vă însoţească pe voi fiilor şi fiicelor duhovnicesti in toate zilele vieţii voastre, Amin.”

Preotul Iulian Carausu

Preotul Iulian Carausu

 Biserica înălţată cu sprijinul credincioşilor

Capela Sfântul Pantelimon a fost construită la iniţiativa preotului Iulian Cărăuşu. Preotul locuieşte în apropierea Spitalului Municipal Oneşti şi era deseori solicitat de pacienţii acestuia. Astfel i-a venit ideea ridicării unui lăcaş de cult unde bolnavii să poată ajunge cu uşurinţă. Preotul Iulian a cerut aprobare pentru ridicarea unei bisericute în curtea spitalului spitalului fostului director al instituţiei medicale, Dan Panaite. În anul 2000 a fost turnată fundaţia capelei.

Fondurile construirii bisericii au provenit din mici donaţii ale enoriaşilor care au susţinut ridicarea sfântului lăcăş până la acoperiş. De la cota 3,30 metri pe verticală lucrările au fost preluate de Primăria Municipiului Oneşti. Cu sprijinul Consiliului Local dar mai ales cel al enoriaşilor lucrările şi pictura capelei au fost definitivate în decembrie 2007. Preotul Iulian spune că “Atât timp cât o bătrână cu o pensie de 200 de lei a venit să doneze jumătate din sumă pentru construirea bisericii, pot afirma că biserica a apărut ca o adevărată minune în peisajul eclesiastic al Oneştiului.”, spune-

Capela Sfântul Pantelimon este prima biserica terminată în totalitate în municipiul Oneşti la care se adaugă celelalte 5 biserici din oraş: Biserica Sfântul Nicolaie, Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Biserica Naşterea Maicii Domnului, Catedrala Pogorârea Sfântului Duh şi Biserica Voievodală Adormirea Maicii Domnului Borzeşti.

Biserica Sfântul Pantelimon nu are enorie, adică parohie. La slujbele de aici participă bolnavii internaţi în spital dar şi un număr foarte mare de credincioşi din întregul oraş. La capelă se săvârşesc slujbe în fiecare duminică şi zi de sărbătoare dar şi slujbe specifice unei biserici de spital: miercurea dezglegările pentru boală iar vinerea Moliftele Sfântului Vasile cel Mare şi ale Sfântului Ioan Gură de Aur. “În Sfânta noastră Biserică, închinată Sfântului Mare Mucenic Pantelimon ne găsim pacea şi liniştea atât de necesare în efemerul popas al vieţii pământeşti.”, spune părintele Iulian Cărăuşu.

 „Aici mi-am găsit liniştea”

Doamna Zoiţa

Doamna Zoiţa

Doamna Zoiţa este femeia care îngrijeşte în fiecare zi biserica „Sfântul Pantelimon” . În fiecare zi, la 8 dimineaţa, doamna Zoiţa vine la capelă, unde îşi petrece majoritatea timpului. Zoiţa este femeia care are grijă ca lăcăşul sfânt să fie mereu curat, care îngrijeşte toate lucrurile din biserică şi cea la care găseşti întotdeauna un gând bun. În urmă cu 6 ani soţul ei a murit şi femeia a vrut să se retragă la mănăstire. Preotul Iulian, sau „Părintele Nostru”, cum îl numeşte doamna Zoiţa, a sfătuit-o să mai aştepte un timp, până când bisericuţa va fi gata. Doamna Zoiţa consideră că biserica Sfântul Pantelimon este locul unde se simte mai aproape de Dumnezeu. „Aici mi-am găsit liniştea. Părintele Nostru m-a făcut să înţeleg că am venit pe pământ pentru ca fiecare dintre noi să învăţăm să iubim semenii şi pe Dumnezeu, apoi să ne întoarcem la Creator”, spune cu emoţie în glas femeia.

A existat un Singur şi Adevărat doctor al sufletelor şi al trupurilor: Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Puterile dumnezeiesti I-au înlesnit vindecarea tuturor celor care i-au cerut ajutorul: orbi, şchiopi, ologi sau oameni cuprinşi de duhuri necurate. Bolile trupeşti sunt vindecate sau ameliorate prin pregătirea şi devotamentul personalului medical al spitalului. Bolile sufleteşti sunt vindecate prin rânduielile divine care se săvârşesc în biserica ce are ca ocrotitor un fost medic care a poposit în ceata Sfinţilor lui Dumnezeu datorită devotamentului şi abnegaţiei sale, când tămăduia fără „de arginiţi”, fără nicio plată, Sfântul Pantelimon.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: