culturecocktail

Cum să fii imprevizibil

In Social on April 12, 2010 at 9:51 pm

Printre sticle ciocnite, rumoare, vuietul  aparatelor de facut frappe-uri, un colţ al cafenelei se luminează puternic. Unul dintre instrumentiştii trupei iniţiază primele acorduri la clape, în timp ce unul dintre improvizatori, Pavel Bârsan, preia microfonul. Începe să cânte melodii cunoscute folosindu-se de un kazoo (instrument tradiţional al negrilor nord-americani) ,,în deschiderea” a ceea ce urmează să fie un grupaj de momente improvizate.

Râsetele spectatorilor se aud mai înfundat la început şi se intensifică pe măsură ce actorii sunt puşi în dificultate.

Improvisneyland înseamnă şapte actori: Axel Moustache, Andreea Samson, Pavel Bârsan, Rozana Radu, Radu Ciobănaşu, Monica Anastase, Mădălin Mandin, care nu se ,,joacă de-a actoria”, deşi nici ei nu ştiu cum le va ieşi spectacolul de improvizaţie din fiecare seară. Toţi au studii de specialitate, experienţă în filme de scurt sau lung metraj, seriale de televiziune şi s-au aflat sub îndrumarea unor mentori ai artei interpretării, precum Keith Johnstone ,, părintele improvizaţiei”.

Actorii în acţiune

Pentru cel interesat de un astfel de spectacol, desfăşurarea este simplă: îşi alege una din locaţiile în care trupa are reprezentaţie, de obicei cafenele, şi îşi rezervă un loc. Odată ajuns în cafenea, îşi comadă o cafea sau o bere, în funcţie de cât de destinsă este atmosfera şi scrie pe nişte bucăţele de hârtie, oferite de trupa de improvizaţie, replicile pe care ar vrea să le audă spuse de actori în spectacol.

Improvisneyland are nevoie de publicul său, nu doar pentru aplauze, ci şi pentru interacţiune. Spectatorii pot crea situatii pentru actorii din trupa pe tema cărora se improvizează sau pot chiar ei să devină şi ei improvizatori amatori. Totul depinde de cât de deschis este publicul la ceva ce nu urmează un program strict, ca de operă, din care află, pe acte, ce urmează. O parte din audienţă, în special cea care a mai asistat la spectacolele de improvizaţie, este mai receptivă, pentru alţii, însă, prestaţia Improvisneyland nu este decât zgomot de fundal.

Improvizaţie şi ceva mai mult

Munca celor din Impovisneyland, la prima vedere, pare uşoară, lipsită de constrângeri şi amuzantă, dar aparenţele înşală pentru că cei șapte actori şi instrumentiştii improvizează la modul profesionist. În spatele oricărui spectacol există o întreagă acţiune de P.R. prin care se aleg locaţiile, numărul spectacolelor, se stabilesc strategii pentru situaţiile de ultim moment (unul dintre actori nu poate ajunge sau întârzie) şi se actualizază site-ul trupei. Se adaugă şi celelalte ocupaţii pe care fiecare dintre actori le are pe lângă improvizaţie. Majoritatea lucrează şi la alte proiecte. Axel Moustache este actor la Teatrul Naţional din Bucureşti, Andreea Samson colaborează pentru ,,Mondenii Show”. Dincolo de efortul extraordinar pe care îl fac şi pasiunea pentru spectacol trupa vine cu un motto simplu, un argument pentru a intra într-o lume imprevizibilă care se creează la minut- ,,Râzi inteligent”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: