culturecocktail

Los Campesinos! – Romance Is Boring (Wichita Recordings, 2010)

In Muzică on April 12, 2010 at 9:53 pm

Los Campesinos! vor sa incerce noi lucruri. Mai mult post-coital si mai putin post-rock cum spun chiar ei. La urma urmei, cine isi doreste sa fie formatia draguta de adolescenti fara iubite/iubiti? No, noi ne maturizam si la fel si muzica noastra. Face schimbari si aruncam ideiile vechi care poate nu mai sunt relevante pentru ascultatorii nostrii (care se maturizeaza si ei cu noi,nu-i asa?) (text de Ana Dinescu)

Un album greu de inghitit, dar inimaginabil de frumos

Asa ca Gareth Campesinos! isi scoate pixul, scrie nervos pe o bucatica de hartie uitata intr-un buzunar “But let’s talk about you for a minute” si deseneaza imaginea puternica a unui cuplu disfunctional de tineri. Viori, clinchete si chitare abrupte il insotesc pe masura ce In Medias Res infloreste. Dar versurile lui de pe a doua jumatate a melodiei de deschidere a albumului Romance Is Boring releva incercarea sa disperata de a gasi niste calm si pace in mijlocul haosului specific tineretei. If you were given the option of dying painlessly in peace at 45/But with a lover at your side/After a full and happy life/Is this something that would interest you?” se intreaba Gareth si inima ta se sfarma in mici bucatele.

Chitarele se contorsioneaza si devin There Are Listed Buildings, in timp ce Gareth intoarce cuvintele cu un talent demn de Morrissey (‘We are but two atheists in lust, you know, we gotta make our own luck’). Haosul de pe interior se metamorfozeaza in chitare zgomotoase, urlete, idei aruncate la intamplare, linii de bass care pica greu si trompete disonante. Dar in momentul in care melodia ce da titlul albumului incepe, e Gareth insusi care desconsidera ultimile versuri ale primului cantec, nu jumatatea lui. “We are two ships that pass in the night, you and me are nothing alike” par a fi cuvinte rostite de un Eddie Argos. Iar in timp ce atat Aleks cat si Gareth se arunca intr-un “Prove to each other that romance is boring” , restul formatiei da nastere unei piese care aduce a Art Brut.

Imaginea celei de-a doua caderi nervoase a celor doi atei e redata pe We’ve Got Your Back. Fiecare vers pare a fi ceva rautacios care i-ai spune unei alte persoane sau ceva ce nu te lasa sa dormi noaptea. Fiecare toba pare a fi inima care incearca sa bata afara din piept. Fiecare acord pare a fi un strigat. Iar in cele din urma, linistea apasatoare este sparta de Plan A si a sa atmosfera care aduce a Help She Can’t Swim. In timp ce Gareth isi trage respiratia intre Mal- si TAH, chitarele plonjeaza intr-o masa de reverberatii si aproape ca scot un tipat ascutit care acopera restul instrumentelor. Este clar, fiecare secunda declara moartea Campesinos din perioada Hold On Now, Youngster .

Pentru a fi siguri ca am priceput, echipa Campesinos scoate instrumente de percutie ciudate si creaza 200-102, o pauza care ar putea fi confundata cu o melodie Modest Mouse si care pare a se transforma rapid in Straight In At 101. O piesa uneori post-rock, cu acorduri puse ciudat si schimbari bruste in linia melodica, care se dovedeste a fi un nou tour-de-force liric : Gareth se pricepe la a invarti cutitul adanc in rana.

“It pains me, but I’m sure she’s still yours” e un vers din Who Fell Asleep In nelasand nici o urma de indoiala cu privire la ce se refera. Si pentru prima data, Los Campesinos! sunt calmi iar intentia lor nu este de a da glas durerii violente ci a acceptarii unor lucuri asa cum sunt ele. Dar nu pentru mult timp, caci se intorc la texturi si versuri a la Help She Can’t Swim cu I Warned You: Do Not Make An Enemy Out Of Me. Totusi, acum, vioarele si vocea lui Aleks duc melodia pe un teritoriu mult prea cunoscut pentru cei ce le stiu materialele precedente.

Ne este reamintit rapid faptul ca acesta este un album despre inimi frante, iar Heart Swell/100-1 ti-o smulge din piept si ti-o calca in picioare. Vocea lui Gareth nu este decat un echo, instrumentalul pare a fi trupul sau secat de viata din cauza durerii iar simplitatea versurilor este sfasietoare in perfectiunea sa.“By now it’s just the three of us: me./ Your shadow./Your echo./I do not believe that I’ve ever felt any more alone.”

Pixul lui Gareth este readus la viata si deseneaza cu fervoare o alta poveste de dragoste neimpartasita, I Just Sighed. I Just Sighed Just So You Know. Chitarele nervoase se lovesc de clinchete in timp ce cei doi solistite duc intr-o lume cu pumnale in cutii toracice, declaratii de dragoste in carti de oaspeti si o viata de dedicatii. Totul pentru ca au vrut sa “be the one to keep track of the freckles and the moles on your back.”

Heat Rash In The Shape Of The Show Me State; Or, Letters From Me To Charlotte pare a duce lucrurile din nou pe teritoriu cunoscut. Tobele puternice alea inceputului lasa locul unei orchestre si unei povesti despre un cuplu prea perfect pentru a exista. Imediat trebuie sa ne pregatim pentru o melodie mult prea cunoscuta: The Sea Is A Good Place To Think About The Future. Inima pare a sari din piept, gura se usuca, simti un gol in stomac cand il auzi pe Gareth cum spune “This thing hurts like hell” iar replica primita este “But what did you expect?”.

Pe masura ce viorile din The Sea… se sting, primul vers din This Is A Flag. There Is No Wind te loveste: “CAN WE ALL PLEASE JUST CALM THE FUCK DOWN?”. Mai multe chiatare contorsionate si Aleks si Gareth care aproapre ca scuipa referenul intr-o melodie care necesita volum maxim pentru un efect complet. Melodia de incheiere, Coda: A Burn Scar In The Shape Of The Sooner State, este, fara doar si poate, modul perfect de a pune punct unui album perfect. Pe masura ce inainteaza, devine o masa de reverberatii si se termina in una dintre cele mai dureros spuse vreodata versuri: “I can’t believe I chose the mountains every time you chose the sea…“.

Iar in timp ce chiatarele se linistesc, Romance Is Boring se apropie de final iar tu realizezi ca nu a fost in nici un moment plictisitoare. A fost greu de inghitit si ti-a amintit de orice ‘nu’ venit din partea persoanei iubite si poate ca vechi rani au fost zgandarite. Dar aproape a fost o capodopera.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: